Data: 2006-03-19 14:21:57
Temat: Re: Chleb zytni
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie>
Pokaż wszystkie nagłówki
Świadomie, albo i nie Marek napisał(a):
>> Ja jestem na etapie pieczenia chleba na drożdżach (zakwas mnie na razie
>> przeraża). Ostatnio poraz pierwszy próbowałam piec z mąką żytnią
>> razową, jednakże oprócz tej mąki dałam w równych proporcjach mąkę
>> pszenną razową i mąkę z amarantusa. Dorzuciłam nieco otrąb,
>> podsypałam zwykłą białą maką pszenną i chleb wyszedł pyszny.
>> Wyrósł tak samo jak ten, który piekłam na zwykłej pszennej, pszennej
>> razowej i amarantusowej.
>>
>
> Mam takie samo doswiadczenie. Ale dlaczego z samej zytniej (nie razowej)
> jest problem?
Gluten?
Polecam stopniowe "zagęszczanie" mąkią żytnią, gdzieś jest ta granica
przy której ciasto zaczyna być za ciężkie.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
|