Data: 2006-03-19 13:35:55
Temat: Re: Chleb zytni
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "akata" <a...@z...xorg.pl> napisał w wiadomości
news:pan.2006.03.19.12.33.21.411662@zbluzgaj.xorg.pl
...
> On Sun, 19 Mar 2006 13:27:35 +0100, Marek wrote:
>
>> Robie kolejne proby z chlebem zytnim i ciagle nie mam pelnej satysfakcji.
>> Robie wylacznie z maki zytniej. Tym razem wyszedl calkiem zjadliwy ale
>> nie
>> udaje mi sie uzyskac tak pieknie wyrasnietych jak pszenne. Czy nalezy
>> dodac
>> troche maki pszennej? A jak piec, czy wkladac do slabo nagrzanego
>> piekarnika
>> czy do mocno? Chetnie poslucham opinii innych doswiadczonych piekarzy
>> zytnich ;-)
>
> Ja jestem na etapie pieczenia chleba na drożdżach (zakwas mnie na razie
> przeraża). Ostatnio poraz pierwszy próbowałam piec z mąką żytnią
> razową, jednakże oprócz tej mąki dałam w równych proporcjach mąkę
> pszenną razową i mąkę z amarantusa. Dorzuciłam nieco otrąb,
> podsypałam zwykłą białą maką pszenną i chleb wyszedł pyszny.
> Wyrósł tak samo jak ten, który piekłam na zwykłej pszennej, pszennej
> razowej i amarantusowej.
>
Mam takie samo doswiadczenie. Ale dlaczego z samej zytniej (nie razowej)
jest problem?
MP
|