Data: 2017-06-24 00:00:46
Temat: Re: Chłodnik na gorące dni
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .06.2017 o 14:31 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:
> Wrocław .. ))
>
> Ostatnio bedąc w zeszłym roku wstąpiłem do Restauracji Lwowskiej na
> Rynku. Mają rzeczywiście świetną kuchnię kresową.
> Mogę wszystkim polecić z czystym sumieniem jeżeli ktos takową lubi.
> pozdrawiam
Mam nadzieję, że nie wszyscy znają:
http://kresy24.pl/category/kuchnia-kresowa/
Odnośnie kuchni kresowej we Wrocławiu mam dość mieszane uczucia.
Na fali ostatniej mody na kulinaria, powołuje się jakieś dziwne i
ośmieszające byty.
Na przykład ostatnio pojawił się:
"Pączek lwowsko-wrocławski"
http://www.wroclaw.pl/paczek-lwowskowroclawski
Przeczytajcie, totalny bełkot (tu tylko co śmieszniejsze wyjątki)!
"pączki wrocławsko-lwowskie, smażone zgodnie z przedwojenną recepturą";
"działanie międzypokoleniowe na rzecz odtwarzania smaków dawnego
Wrocławia";
"we współpracy ze znanym historykiem wrocławskim Grzegorzem Soblem
przygotowano recepturę pączka wrocławskiego, który rządził w tłuste
czwartki na stołach smakoszy przedwojennego Wrocławia i Lwowa";
"pączki z nadzieniem śliwkowo-cynamonowym miały swoją premierę w ubiegłym
roku"
Mowa o jednym produkcie, który po raz pierwszy ujrzał światło dzienne
ledwie kilka lat temu.
Gagagagazeta podaje dokładniejszy przepis na pączki:
http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,19579415,
tlusty-czwartek-2016-jak-powstaja-wroclawsko-lwowski
e-paczki.html
Niby odtworzony z XIX wieku, a stosują _margarynę_ do produkcji :O
Margaryna, jako tłuszcz roślinny utwardzany, jest produkowana na podstawie
patentu z 1903 roku!
Śmieszne...
--
Trefniś
|