Data: 2017-06-22 23:13:16
Temat: Re: Chłodnik na gorące dni
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>> Zbliżają sie upały. W tym czasie czesto przyrządzam kwaśny chłodnik
>> oparty na kefirze z dodatkiem cebulki dymki i odrobiny mięty.
>>
>> Macie może jakiś wypróbowany przepis ?
>>
>> Jadłem kiedyś chłodnik litewski niezapomniany w smaku i chyba już nie do
>> otworzenia pomimo moich prób. A było to lata temu w barze mlecznym...))
>>
>
> Przypominam mój przepis. Jeśli przyrządzisz dokładnie wg niego, to kto wie,
> może odnajdziesz swoje niezapomniane smaki:
>
> CHŁODNIK - moja wersja, przypominam i uzupełniam, bo sprawa na czasie ,
> właśnie robię :-)
>
> 1 i 1/2 litra dobrej maślanki
> 1/2 butelki koncentratu burakowego (było: "Krakus", ale już nie polecam) z
> Pińczowa.
> 1 pieczone udko kurczaka (bez skóry)
> 1/2 l zimnego rosołu bez tłuszczu (odtłuszczony rosół wołowy czy cielęcy)
> 15 dag chudej szynki (lub wędzony filet z indyka) w kawałku
> 4 jajka na twardo
> 8 rzodkiewek sporych lub 10 mniejszych
> 2 ogórki średnie
> 1/2 butelki dobrej śmietany (1/8 litra)
> buraki młode - 3 średnie, miękkie, ugotowane w skórkach (lub pęczek młodej
> botwiny (uduszona do miękkości i pokrojona drobno)
> czosnek - 2-3 duże ząbki lub 1/3 łyżeczki granulowanego
> koperek pokrojony drobno (1 czubata łyżka)
> szczypiorek (dość grubo pokrojony) z młodej cebuli - 2 łyżki czubate
> sól, pieprz, cukier, cytryna
>
> Ugotowac rosół (ok. 1/2 litra). Wystudzić zdjąć skrzeplin tłuszcz.
> Maślankę i odtłuszczony rosół wlać do dużego garnka - ok. 4-litrowego.
> Mięso i szynkę pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm.
> Buraki i ogórki obrać i pokroić w kostkę mniejszą - ok. 0,7 cm.
> Rzodkiewkę pokroić w półplasterki grubości ok. 3 mm.
> Czosnek zmiażdżyć na desce trzonkiem noża i drobno posiekać.
>
> Wszystkie powyższe składniki wrzucić do maślanki, wlać koncentrat burakowy,
>
> delikatnie wymieszać.
> Spróbować - doprawić solą i pieprzem,
1-2 łyżeczki cukru (nie 1/2)
> 1 łyżeczką soku z
>
> cytryny.
> Wrzucić koperek, szczypior, znowu delikatnie wymieszać.
> Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny, także obrane jajka - osobno.
> Przed podaniem pokroić jajka na ósemki, rozłożyć na talerzach.
> Nalewać chłodnik.
> Na środek każdego talerza zupy nalać duży kleks śmietany.
>
> Do tego osobno na małym talerzyku gorące młode ziemniaczki ze skwarkami.
> Cudowny kontrast, świetne zestawienie, cały obiad na upał :-)
> Mmmmmm 33333-)
J.w.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|