Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.task.gda.pl!sgh.waw.pl!not-for-mail
From: "Bozenka" <b...@s...pw.edu.pl.terefere>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto drożdżowe, podpowiedzcie. (P)
Date: Mon, 23 Aug 2004 15:01:17 +0200
Organization: Warsaw School of Economics
Lines: 42
Message-ID: <cgcppp$60c$1@absolut.sgh.waw.pl>
References: <4129d2f5$1@news.home.net.pl> <cgclp1$l6$1@atlantis.news.tpi.pl>
<4129e629$1@news.home.net.pl> <cgcp5k$hvv$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc192-98.sgh.waw.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212046
Ukryj nagłówki
"Basia" wrote in message...
> > Szczerze mówiąc sprawdzałem olej i margarynę MR (oczywiście nie
> > równocześnie). Ćwiczyłem proporcje do maks. około 200g margaryny na
0,5kg
> > mąki,
>
> 200 g tłuszczu na 0,5 kg mąki to bardzo dużo, przy takiej ilości ma prawo
> wyjśc piękny zakalec.
> Ja daję na taką ilość najczęsciej 1/4 kostki, 100 g to maksymalna ilość.
<...>
Tu pozwolę sobie z Tobą, Basiu, sie nie zgodzic...
Od dluzszego czasu korzystam z przepisu mojej kolezanki Tomarii, gdzie jest
właśnie 200gr masła na 0,5 kg mąki i ciasto wychodzi dobre :)
Cytuję przepis, może komus się przyda...
Babka drożdżowa Tomarii
1 opak.drozdzy suszonych
1 lyzeczka cukru
200 g smietanki 30% letniej
500g maki pszennej
125g cukru
1 op. cukru waniliowego
zapach cytrynowy kilka kropli
szczypta soli
3 jajka
200 g roztopionej margaryny lub masla
rodzynki, migdaly
tarta bulka do wysypania formy
drozdze wymieszac z 1 lyzeczka cukru i letnia smietanka, zostawic na ok. 15
min. w temp.pokojowej. Make ,cukier, jajka, tluszcz dac do naczynia oraz
dodac wyrosniete drozdze.Wyrobic mikserem najpierw na najnizszych, potem na
najwyzszych obrotach ok. 5 min. Przykryc i zostawic do wyrosniecia. Wtedy
zagniesc jeszcze raz mikserem na najwyzszych obrotach. Dodac
bakalie.Przelozyc do formy i zostawic do wyrosniecia.
Źródło: Maria Tomanek - Tomaria
Bozenka z Wilna :)
sloneczna miodzio dziewczyna
|