Data: 2015-06-20 20:20:45
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli...
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:mm48ei$4cg$1@usenet.news.interia.pl...
>> Właśnie się zorientowałem że prawdopodbnie nie dodałem soli do ciasta na
>> chleb. Zgaduję po tym, że jest koniec pierwszej fazy wyrastania a ciasto
>> jest nienormalnie nabąblowane, bardzo miękkie i lepkie. Czy da się to
>> jeszcze jakoś uratować, nie wiem - wmieszać sól teraz - czy już po
>> ptokach i trzeba robić od nowa?
> Nie pszejmuj się. Po prostu zjedz np ze smalcykiem posolonym, albo z
> twarozkiem i solą, i nie zauważysz błędu.
Nie przejmuje się smakiem lecz konsystencją ciasta :-)
Sól (a raczej jej brak) ewidentnie wpłynał jakoś na proces wyrastania
bo ciasto nie wygląda jak zwykle wygląda. Dodałem sól przy okazji
"zawijania" ciasta: wysypałem na stolnicę trochę mąki i odmierzoną
ilość soli i zamiast tylko zawinąć ciasto wyrobiłem go jeszcze parę
razy tak że wypracowałem tą mąkę i sól do czysta... Zobacze co wyjdzie.
|