Data: 2016-11-08 17:11:50
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 08.11.2016 o 11:34, Jarosław Sokołowski pisze:
> Rzekłbym, że nie do końca tak. Istnieje wiele przepisów na ciasta
> z owocami. A tu mamy przykład czegoś, co trzeba zaliczyć do kategorii
> "owoce z ciastem" -- w tym sensie jest to postawione na głowie. Jabłka
> mają być duże, ledwie na pół przekrojone. Jeszcze przed zalaniem
> ciastem można je pocynamonować. A właściwie, to nawet trzeba. Jako
> że biszkopt piecze się szybko, to one w trakcie obróbki termicznej
> nie ulegają rozkłapcianiu, są tak w sam raz zapieczone. Ciasta wiele
> nie trzeba, wierzchołki owoców powinny z niego przed włożeniem do
> pieca wystawać. W trakcie pieczenia biszkopt nieco wzrasta, wtedy
> zakrywa całość. Albo nie zakrywa, ale to też dobrze. Jak się tego
> ciasta wleje więcej, i odejdzie z nim dalej od sufletu przez dodanie
> większej ilości mąki czy kaszy, to tak, da się wtedy odwrócić do góry
> jabłkami. Ale to inne ciasto już jest. Nie znaczy wcale, że złe.
A w pierwotnym zamyśle ile jest tej kaszy? Objętościowo tyle, ile byłoby
mąki w biszkopcie? mniej? Ja zwykle robię biszkopt z jednej szklanki
mąki, to dać w zamian szklankę kaszy?
>
>>> jej drugiej stronie jest suflet. Tego zaś nigdy nie miałem odwagi
>>> próbować przyrządzić, pomny przestrogi, którą poeta zawarł w tych
>>> oto słowach:
>>>
>>> https://youtu.be/LodoFJfU_38
>> Pewnie też jakiś perfekcjonista w kuchni, to i przeżywa teraz. ;)
> Widać, że wrażliwy taki. Lyryczne to wszystko.
I ślyczne.
Ewa
|