Data: 2011-09-12 21:20:34
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Paulinka wrote:
> Waldemar Krzok pisze:
>> Am 12.09.2011 12:46, schrieb Paulinka:
>>> Witam,
>>>
>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i
>>> malinami.
>>>
>>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.html
>>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>>
>>
>> Zupa z dyni z curry, imbirem i mlekiem kokosowym. Do tego krewetki
>> przysmażone.
>
> Mocno orientalnie, nie wiem, czy umiałabym to odpowiednio doprawić. Nie
> jadłam nigdy takiej zupy.
> Zupę z dyni jadłam tylko mleczną z lanymi kluskami.
Tym mnie też potraktowano kiedyś, przez x lat nie jadłem zupy z dyni :-). A
ta moja jest prosta, bo praktycznie "nawinie". Znaczy jedna dynia (biorę
hokkaido, bo nie lubię obierania), kilka marchewek (niekoniecznie), duży
kawał imbiru (tak ze 20 deko na 2kg dyni, czasem więcej). Wszystko w kostkę,
imbir siekam drobno. Cebulę (lub dwie) drobno posiekaną podduszam na oleju z
masłem, wciepuję dynię i marchew, do tego imbir i curry i duszę conieco. Jak
się lekko podsmaży to nic. Zalewam rosołem jarzynowym (maggi, a co mi tam).
Do tego przekrojona wzdłuż trawa cytrynowa i gotuję pod przykryciem jakieś
20 minut. Potem wyciągam trawę, doprawiam solidnie chili i miksuję. potem
spróbować i doprawić solą i sokiem z lemony do smaku. Można dać skórkę
lemonki (zetrzeć na tarce). Wcinać można tak jak jest, z chlebem albo tak
jak my z krewetkami. Kupuję już te podgotowane. Na patelnię, lekko spieprzyć
i skórką cytryny/lemonki potraktować i już. Najwięcej roboty jest tą dynię
na kawałki pokroić, ale w sumie jakieś 45 minut roboty.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|