Data: 2005-03-09 18:19:14
Temat: Re: Co sie dzieje ze smalcem?
Od: "batory" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar" <w...@t...de> napisał w wiadomości
news:d0ndlc$sml$04$4@news.t-online.com...
> batory wrote:
> > Czy też innym tłuszczem, na którym smażę? Chodzi mi o głęboki tłuszcz.
Czy
> > on chociaż częściowo wyparowywuje w trakcie smażenia? No bo chyba nie
wsiąka
> > cały w to co sie smaży.
> > Konkretnie chodzi mi o to, że zrobiłam racuchy. Wyszło mi ich 36 całkiem
> > niedużych. W naczyniu rozpuściłam pół kilo smalcu, a po smażeniu było go
> > tylko 38 deko. Czyżby 12 deko smalcu wsiakło w racuchy? W smaku wcale
nie
> > czuć, aby były nasiaknięte tłuszczem.
>
> czuć, nie czuć, ale wsiąka tyle. Jak tłuszczu dobrze nie rozgrzejesz
> przed smażeniem, to wsiąka jeszcze więcej. Rzeczy smażone na głębokim
> tłuszczu mogą nawet >30% "wciąć"
>
O, kurcze, toż to bomba kaloryczna mi wyszła jakowaś. Ale tam, dobre są,
tzn, jeszcze trochę zostało... :-)
Pozdr. - A.
|