Data: 2005-03-09 18:01:31
Temat: Re: Co sie dzieje ze smalcem?
Od: Waldemar <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
batory wrote:
> Czy też innym tłuszczem, na którym smażę? Chodzi mi o głęboki tłuszcz. Czy
> on chociaż częściowo wyparowywuje w trakcie smażenia? No bo chyba nie wsiąka
> cały w to co sie smaży.
> Konkretnie chodzi mi o to, że zrobiłam racuchy. Wyszło mi ich 36 całkiem
> niedużych. W naczyniu rozpuściłam pół kilo smalcu, a po smażeniu było go
> tylko 38 deko. Czyżby 12 deko smalcu wsiakło w racuchy? W smaku wcale nie
> czuć, aby były nasiaknięte tłuszczem.
czuć, nie czuć, ale wsiąka tyle. Jak tłuszczu dobrze nie rozgrzejesz
przed smażeniem, to wsiąka jeszcze więcej. Rzeczy smażone na głębokim
tłuszczu mogą nawet >30% "wciąć"
Waldek
|