Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder1.cambriumusenet.nl
!feed.tweaknews.nl!209.197.12.246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.com!newshosti
ng.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neo
strada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Co z rozgotowanym ryżem?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <52ee6647$0$2159$65785112@news.neostrada.pl>
<uhfldyw7xyt0.1u8tcrdinysu4$.dlg@40tude.net>
<a...@g...com>
Date: Mon, 3 Feb 2014 13:28:32 +0100
Message-ID: <2...@4...net>
Lines: 18
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.20.199
X-Trace: 1391430507 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2207 79.185.20.199:8345
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354638
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 3 Feb 2014 01:41:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> W dniu niedziela, 2 lutego 2014 22:22:55 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> Gdzieś obiło mi się o uszy, ze ryż jest fałszowany prez Chinoli. I patrzę teraz w
necie - jest coś na rzeczy:
>
> Akurat przepychankami między Koreańczykami a Chińczykami nie bardzo bym się
przejmowała. Te narody nie bardzo się lubią zdaje mi się i tego typu "rewelacje"
trzeba traktować bardzo ostrożnie. Nie przejmować się nimi w każdym razie.
>
> Jedno co - trzeba pójść do sklepu prowadzonego przez Chińczyków dla Chińczyków, i
obaczyć, jaki jest wybór gatunków ryżu. Tyle gatunków ryżu, co u nas, dajmy na to,
ziemniaków /nie w sensie wyboru w sklepie, ale w ogóle/. I tak jak ziemniaki - nie
wszystkie nadają się do wszystkiego, tak samo jest z ryżem. Ciekawe, jaką wiedzę
fachową mają nasi handlowcy kupujący ryż do handlu? Czy są w stanie odróżnić coś
więcej, niż basmati, arborio i ew. jaśminowy? Wątpię mówiąc szczerze. Zamawiają "ryż"
i dostają to, co mieści się w granicach zaproponowanej ceny.
Wszystko prawda, ale nazwa gatunkowa mi wisi i powiewa, kupuję po prostu
ryż, a jak mi nie odpowiada, to kupuję gdzie indziej, znaczy inny.
Tymczasem jakoś od lat "Halina" i okrągły Arborio. Jest dobry do każdego
celu, na sypko czy na kleisto, no nie ma siły, ryż to ryż, jak go
odpowiednio potraktować, będzie taki jak chcę :-)
--
XL
"Świat Amerykanina jest tak wielki jak jego gazeta. " A. Einstein
|