Data: 2013-04-17 20:27:22
Temat: Re: Co z tym cukrem?
Od: iwanos <i...@6...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-04-16 13:46, Ikselka pisze:
> OGÓRKI DIABELSKIE
>
> 2,5 kg ogórków
> 4 dość czubate łyżki soli
> 1,5 dużej główki czosnku
> 8 łyżek oleju
> 1,5 szkl. octu
> 2 łyżeczki chili
> 0,4 kg cukru + 0,1 kg miodu
>
> ogórki skroić wg uznania na ćwiartki lub na 8 części
> zasypać solą, odstawić na 6 godzin
> po tym czasie odlać sok i wyrzucić, ogórki odsączyć na sicie, włożyć do
> głębokiego garnka
> posypać chili i posiekanym drobniutko czosnkiem
> dokładnie wymieszać
> zagotować ocet z cukrem, miodem i olejem i wrzącym płynem zalać ogórki
> (uważać, może pryskać)
> docisnąć talerzem aby ogórki nie wystawały, przykryć, odstawić na 12 godzin
> włożyć dosyć ciasno w słoiki, zalać pozostałą zalewą octową uważając aby
> nie
> zatłuścić brzegów słoików (ew. wytrzeć je do sucha serwetką), zakręcić
> mocno i wynieść do piwnicy.
>
> UWAGI:
> -----------
>
> 1) Żeby nie wiem jak kusiło "wewnętrzne przekonanie" - nie pasteryzować! Po
> pasteryzacji będą to flaki, a nie ogórki. I smak zupełnie inny, jak
> zwyczajne korniszony.
> Pasteryzacja nie jest tu potrzebna, ponieważ ogórki pozbawione na wstępie
> nadmiaru wody sa zagęszczone, a dodatkowo ocet, chilli, czosnek i cukier
> oraz miód stanowią bardzo skuteczną mieszaninę konserwującą. Olej wypływa
> na wierzch przetworu i dodatkowo go zabezpiecza.
> Bez pasteryzacji ogórki wytrzymują przynajmniej rok, dłużej nie próbowałam,
> bo już ich nie było:-D
>
> 2) Żeby nie wiem jak "wewnętrzne przekonanie" podpowiadało - nie dodawać
> wody do zalewy! Powody jak wyżej.
> Podana ilość octu i przypraw wniknie w ogórki wraz z olejem, ogórki będą
> jędrne i wcale nie za bardzo octowe, mają być bowiem ostre i pikantne.
>
> 3) Jak ktoś chce mieć pasteryzowane zwyczajne mdłe konserwowe ogórasy z
> wodą, to niech mi glowy o przepis na ostre ogórki nie zawraca. (Ta uwaga
> nie do Ciebie, oczywiście, lecz ogólnie)
chyba o to mi chodziło, dzięki
tak jakoś smakowały jak mówisz, chyba nie było w nich faktycznie wody
dobra nie będę już trolował jak mi tu będziesz takie przepisy jak ten
pisała :]
|