Data: 2013-04-17 21:11:25
Temat: Re: Co z tym cukrem?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 17 Apr 2013 20:27:22 +0200, iwanos napisał(a):
> W dniu 2013-04-16 13:46, Ikselka pisze:
>> OGÓRKI DIABELSKIE
>>
>> 2,5 kg ogórków
>> 4 dość czubate łyżki soli
>> 1,5 dużej główki czosnku
>> 8 łyżek oleju
>> 1,5 szkl. octu
>> 2 łyżeczki chili
>> 0,4 kg cukru + 0,1 kg miodu
>>
>> ogórki skroić wg uznania na ćwiartki lub na 8 części
>> zasypać solą, odstawić na 6 godzin
>> po tym czasie odlać sok i wyrzucić, ogórki odsączyć na sicie, włożyć do
>> głębokiego garnka
>> posypać chili i posiekanym drobniutko czosnkiem
>> dokładnie wymieszać
>> zagotować ocet z cukrem, miodem i olejem i wrzącym płynem zalać ogórki
>> (uważać, może pryskać)
>> docisnąć talerzem aby ogórki nie wystawały, przykryć, odstawić na 12 godzin
>> włożyć dosyć ciasno w słoiki, zalać pozostałą zalewą octową uważając aby
>> nie
>> zatłuścić brzegów słoików (ew. wytrzeć je do sucha serwetką), zakręcić
>> mocno i wynieść do piwnicy.
>>
>> UWAGI:
>> -----------
>>
>> 1) Żeby nie wiem jak kusiło "wewnętrzne przekonanie" - nie pasteryzować! Po
>> pasteryzacji będą to flaki, a nie ogórki. I smak zupełnie inny, jak
>> zwyczajne korniszony.
>> Pasteryzacja nie jest tu potrzebna, ponieważ ogórki pozbawione na wstępie
>> nadmiaru wody sa zagęszczone, a dodatkowo ocet, chilli, czosnek i cukier
>> oraz miód stanowią bardzo skuteczną mieszaninę konserwującą. Olej wypływa
>> na wierzch przetworu i dodatkowo go zabezpiecza.
>> Bez pasteryzacji ogórki wytrzymują przynajmniej rok, dłużej nie próbowałam,
>> bo już ich nie było:-D
>>
>> 2) Żeby nie wiem jak "wewnętrzne przekonanie" podpowiadało - nie dodawać
>> wody do zalewy! Powody jak wyżej.
>> Podana ilość octu i przypraw wniknie w ogórki wraz z olejem, ogórki będą
>> jędrne i wcale nie za bardzo octowe, mają być bowiem ostre i pikantne.
>>
>> 3) Jak ktoś chce mieć pasteryzowane zwyczajne mdłe konserwowe ogórasy z
>> wodą, to niech mi glowy o przepis na ostre ogórki nie zawraca. (Ta uwaga
>> nie do Ciebie, oczywiście, lecz ogólnie)
>
> chyba o to mi chodziło, dzięki
> tak jakoś smakowały jak mówisz, chyba nie było w nich faktycznie wody
> dobra nie będę już trolował jak mi tu będziesz takie przepisy jak ten
> pisała :]
Ależ troluj, miło było ;-)
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
|