Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:A87fgThPxLNHKaZ9yH25gxfLx8s=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59dcd6d0$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Coś do chleba ze słoika.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <59da91ce$0$15207$65785112@news.neostrada.pl>
<59dc69c1$0$15189$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 10 Oct 2017 14:18:56 GMT
Lines: 41
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.113.12
X-Trace: 1507645136 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 655 79.191.113.12:60196
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2730
X-Received-Body-CRC: 1154501302
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378913
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2017-10-08 o 22:59, XL pisze:
>> Po słoikowych hitach - mielonym mięsiwie z galaretką i pasztecie - kolej
>> na wątrobiankę, bo pychota to jest wielka. Długo szukałam dobrego przepisu,
>> który obiecywałby ten efekt. No i znalazłam - to jest to!
>> http://gotujmy.pl/swojska-watrobianka-eli,przepisy-p
asztet-przepis,83135.html
>>
>> W tym tygodniu zrobię - oczywiście nie w jelitach, lecz w słoikach.
>> Dużo :-)
>>
>>
>
> A czy musi być ze słoika?
Nie musi, ale w słoiku długo postoi, więc jeśli w niewielkim, to się nie
znudzi, na przemian z innymi smakołykami jedzona - a i zawieźć dzieciom,
złaknionym domowego żarełka, wygodniej. I dłużej świeże, i czyściej, i
bardziej ,,podzielnie".
> Niedawno zadebiutowałem z wątrobianka (i
> pasztetem). Przepis mniej więcej jak pod linkiem (tylko nie tak dużo
> boczku w proporcji do wątroby i używam wędzonego, a także dokładam
> grzybów suszonych - mielonych), różnica taka że praktycznie wszystko
> smażone, nie gotowane, wątroba (w przypadku pasztetu - mięso mielone),
> cebula czosnek itd. później do miski i rozdrobnienie za pomocą
> urządzenia elektrycznego (nazwy nie znam) , następnie do rynienki, w
> jakiej można upiec ciasto, później do piekarnika na 15 minut. następnie
> przestudzić i z całą rynienką do lodówki,. Tydzień spokojnie może leżeć.
>
Tygodniowe obeschnięte mielone coś mam jeść? Przecież ze słoika wyciągam
świeże - sterylne i niezgliwiałe.
Owszem, można upiec małą porcję, a resztę dać w słoiki. Bo ja, jak już
pychoty robię, to robię dużo.
PS. Właśnie dwa wiadra rydzów czyszczę - będą zalane masłem klarowanym, w
słoikach, na zimowy czas. Cztery półkilogramowe kubełki masła już czekają
:-)
--
XL
|