Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Tomasz" <t...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl>
<mafnq5$ufu$1@speranza.aioe.org>
In-Reply-To: <mafnq5$ufu$1@speranza.aioe.org>
Subject: Re: Cydr wlasnej roboty
Date: Fri, 30 Jan 2015 14:36:07 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18416
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.1.7601.17609
Lines: 34
Message-ID: <54cb88c1$0$2206$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.8.40.59
X-Trace: 1422624961 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2206 83.8.40.59:10721
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360468
Ukryj nagłówki
Fajne rady, ale ja pytałem o drożdże a Ty zmieniasz kierunek wątku.
Takie teksty powinieneś pisac na grupie pl.sci.pedaly
--
Tomasz
Użytkownik "iwanos" <i...@6...pl> napisał w wiadomości
news:mafnq5$ufu$1@speranza.aioe.org...
>W dniu 2015-01-30 o 11:48, Tomasz pisze:
>> Powiedzcie mi skąd wziąć drożdże do fermentacji soku jabłkowego, teraz
>> czyli zima.
>> Od ponad miesiąca kupuję w rożnych sklepach drożdże winne (Tokay,
>> Burgund) i żadne nie zaczęły fermentować. Sklepy te są w Gdyni i jeden
>> to Drogeria a drugi sklep ze zdrową żywnością. Nastawiałem matkę
>> drożdżowa, wielokrotnie z rożnych torebek, dokładnie według instrukcji i
>> nigdy nie pojawił się żaden pęcherzyk, natomiast po kilku dniach
>> pojawiał się zawsze kożuch z szara lub zielona pleśnią. W tym samym
>> sklepie kupiłem wiec inne drożdże, gorzelnicze i niestety one tez nie
>> zafermentowały tylko zapleśniały. Kiedy pytałem w tych sklepach co za
>> drożdże oni sprzedają to pani jedna czy druga zawsze mówiły ze one się
>> na drożdżach nie znają i albo kupuje albo nie. W internecie boje się
>> zamówić bo mogę dostać tez coś nie działającego. W końcu do 3 litrów
>> soku jabłkowego dodałem odrobinę drożdży piekarskich. Te zadziałały
>> błyskawicznie i już po 2 dniach Cydr był całkowicie wytrawny.
>> Pić się dało ale być może podświadomie czułem zapach drożdży
>> piekarniczych.
>> Czy możne mi ktoś podać pewne źródło drożdży nadających się do
>> fermentacji soku jabłkowego.
>
> zgniłe jabłka daj myśliwym zrób z tego zaczyn, przepuść i zrób bimber,
> cydr jest dla pedałów
>
>
|