Data: 2017-01-14 17:11:21
Temat: Re: Czy jecie Nutelle?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 14.01.2017 o 00:51, Pszemol pisze:
>
> Nie jestem pewny czy akurat mój eksperyment w mikrofali
> nie powiódł się z powodu rodzaju tłuszczu - sądzę, że olej
> palmowy topi się w wyższej temperaturze równie dobrze co
> masło kakaowe. Myślę, że ścieły się inne składniki, może orzechy?
> A nie ma tam jakiejś mąki? Z tego obrazka co podałaś, to nie...
> Nie mam już słoika, więc nie sprawdzę.
Na pewno są jakieś inne dodatki typu lecytyna sojowa itd. W samym oleju
palmowym chyba nie ma nic złego, problem tylko w tym, że w on jest
zazwyczaj chemicznie utwardzany (Ty pewnie lepiej wiesz ode mnie, na
czym to polega), a w takiej postaci podobno najgorszy dla zdrowia.
>
> A boczuś? Słoninka ze skwarkami? No weź... przestań... jak możesz!? :-))
No tak, jeszcze tłuszcze zwierzęce. A boczuś i słoninka bardzo
sporadycznie. Nie dlatego żebym sobie odmawiała ze względów zdrowotnych,
ale po prostu z niezdrowych rzeczy wolę co innego. ;)
A ostatnio to w ogóle najczęściej gotowane chude mięso, czasem pieczone.
Ewa
|