Data: 2008-07-13 15:26:12
Temat: Re: Czy ma sens żelfix do przecieru owocowego na zimno?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 13 Jul 2008 07:15:50 -0700 (PDT), Michal Komorowski napisał(a):
> On 13 Lip, 10:46, "michalek" <m...@g...com> wrote:
>
>> Pomyślałem żeby po prostu rozetrzeć je z cukrem 1:1 na zimno
>> i wlać do słoiczków (analogicznie jak robi się to z porzeczkami
>> czarnymi - pychota). Tyle że porzeczki posiadając dużo pektyn
>> ładnie żelują i jest galaretka. Maliny same tak nie potrafią.
>> I tu pytanie..
>
> No tylko że porzeczki to kwaśne są, a maliny tak 1:1 z cukrem to
> raczej wyjdzie okrutnie słodki ulepek.
I tak sfermentuje. Chyba, że się zje zaraz po przygotowaniu.
|