Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "P.A.S.T.I.S" <d...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czym czuć tanie sery ple?niowe?
Date: Tue, 14 Oct 2003 08:50:08 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <bmg9gn$in5$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <s...@k...icsr.agh.edu.pl>
<7...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 213.76.128.36
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1066117472 19173 213.76.128.36 (14 Oct 2003 07:44:32
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Oct 2003 07:44:32 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5a) Gecko/20030718
X-Accept-Language: pl, en-us, en, fr, fr-fr
In-Reply-To: <7...@4...com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176256
Ukryj nagłówki
> Grzegorz Janoszka napisal(a):
>
>
>>Mam pytanie odnośnie tanich serów pleśniowych, takich np. brie za 4zł
>>małe opakowanie. Wszystkie mi śmierdzą amoniakiem albo chlorowodorem,
>>nie mogę zjeść i wyrzucam :(
>>Taki... "zapach" jest normalny? Aha - tylko skórka tak pachnie, jak
>>się ją odkroi, to serek jest OK...
>
>
> Ja bym tego zapachu nie wiazal z cena. Kilkakrotnie sie z nim
> spotkalem i wystepowal w przypadku serow ostrzejszych i takich nie
> pierwszej swiezosci. Znaczy, uznalem, ze ser, ktory ma przebarwiona
> 'skorke' plesniowa oraz jest bardzo lejacy w srodku jest wlasnie nie
> pierwszej swiezosci.
>
z cena nie ino z miejscem produkcji i technologia - idac dalej z mlekiem
, krowa i trawa..... :)
nie spotkalem sie z serem za 1 - 1,5 Euro, ktory mialby podobny zapach,
nawet mocno przeterminowany nie posiada podobnego zapachu. oczywiscie
mowa o serach wyprodukowanych we francji ... (brie, camembert culomier,
doux)
a caly import z francji ktory mozna kupic w marketach za horendalne
pieniadze (>2E) to odrzut z tasmy, gazujacy amoniakiem nawet 2 tyg przed
uplywem daty waznosci,
mizera totala
paweld
|