Data: 2003-10-14 06:50:08
Temat: Re: Czym czuć tanie sery ple?niowe?
Od: "P.A.S.T.I.S" <d...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Grzegorz Janoszka napisal(a):
>
>
>>Mam pytanie odnośnie tanich serów pleśniowych, takich np. brie za 4zł
>>małe opakowanie. Wszystkie mi śmierdzą amoniakiem albo chlorowodorem,
>>nie mogę zjeść i wyrzucam :(
>>Taki... "zapach" jest normalny? Aha - tylko skórka tak pachnie, jak
>>się ją odkroi, to serek jest OK...
>
>
> Ja bym tego zapachu nie wiazal z cena. Kilkakrotnie sie z nim
> spotkalem i wystepowal w przypadku serow ostrzejszych i takich nie
> pierwszej swiezosci. Znaczy, uznalem, ze ser, ktory ma przebarwiona
> 'skorke' plesniowa oraz jest bardzo lejacy w srodku jest wlasnie nie
> pierwszej swiezosci.
>
z cena nie ino z miejscem produkcji i technologia - idac dalej z mlekiem
, krowa i trawa..... :)
nie spotkalem sie z serem za 1 - 1,5 Euro, ktory mialby podobny zapach,
nawet mocno przeterminowany nie posiada podobnego zapachu. oczywiscie
mowa o serach wyprodukowanych we francji ... (brie, camembert culomier,
doux)
a caly import z francji ktory mozna kupic w marketach za horendalne
pieniadze (>2E) to odrzut z tasmy, gazujacy amoniakiem nawet 2 tyg przed
uplywem daty waznosci,
mizera totala
paweld
|