Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czym traktujecie gałkę muszkatołową?
Date: Thu, 5 Jan 2023 22:52:06 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tp7kam$2qq$1@gioia.aioe.org>
References: <63b5d6b8$0$25516$65785112@news.neostrada.pl>
<bKrtL.2767605$%q2.18242@fx15.ams1>
<63b6e98d$0$562$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<63b70803$0$25516$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="2906";
posting-host="Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:w2NUvX38eREDGvF/uda7m0pQvOc=
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383755
Ukryj nagłówki
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pani Ewa napisała:
>
>> Poza tym guglać to ja potrafię. Byłam ciekawa, czego inni używają i co
>> się sprawdza. Rozrzut widzę duży - od najprostszych rozwiązań ręcznych,
>> poprzez wielką mechanikę, aż do zupełnej rezygnacji z przyprawy. ;)
>
> Guglanie uświadomiło mi, że Ceremonia Skrobania Gałki ma swoje miejsce
> w Europejskiej Tradycji Kuchennej. Znalazłem wiele diwajsów, w tym
> stuletnie egzemplarze muzealne. Każdy skonstruowany podobnie, każdy
> działa na tej samej zasadzie. Nie jest to zatem, jak mogło się zdawać,
> współcześnie wymyślony gadżet mający zapełnić kuchnię nieprzydatnymi
> rzeczami, a kieszeń producenta pieniędzmi. Przemyślę raz jeszcze swój
> stosunek go tego przedmiotu i może sprawię sobie jakiś porządny młynek
> na stół.
>
> Druga rzecz, to wykorzystanie przyprawy. Różne na różnych kontynentach.
> W swym miejscu pochodzenia muszkatołowiec postrzegany jest całkiem
> inaczej niż na przykład w Europie, inaczej jest wykorzystywany. Jeszcze
> inaczej może być w Polsce. We współczesnej kuchni polskiej częściej jest
> to przyprawa kucharek, niż biesiadników. Stąd brak młynków w naszej
> rzeczywistości. U mnie zawsze była to przyprawa "świeża do świeżego",
> koniecznie zestrugana przed chwilą
Gałka muszkatołowa ABSOLUTNIE potrzebuje dłuższego kontaktu z całą
objętością potrawy w wysokiej temperaturze, jeszcze w garnku, aby cała
potrawa należycie przeszła jej aromatem. Wsypanie zmielonej gałki do
potrawy na talerzu? Równie dobrze można wrzucić całą - efekt żaden.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|