Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
npeer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-medi
a.com!postnews.google.com!do4g2000vbb.googlegroups.com!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Debiuty
Date: Mon, 16 Apr 2012 07:32:11 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 77
Message-ID: <a...@d...googlegroups.com>
References: <jmcjfd$mii$1@news.icm.edu.pl>
<f...@m...googlegroups.com>
<jmf0in$9rt$1@news.mm.pl>
<2...@h...googlegroups.com>
<jmgjs5$d68$1@inews.gazeta.pl> <jmgl0n$2h83$1@sodden.amu.edu.pl>
<jmh390$grh$1@inews.gazeta.pl>
<5...@h...googlegroups.com>
<jmh8r0$4o7$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.185.199.158
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1334586731 7051 127.0.0.1 (16 Apr 2012 14:32:11 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Apr 2012 14:32:11 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: do4g2000vbb.googlegroups.com; posting-host=79.185.199.158;
posting-account=N1s5fQoAAADh79ikLaZl6sk75TRnxCdW
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.13)
Gecko/20101203 Firefox/3.6.13 (.NET CLR 3.5.30729),gzip(gfe)
X-Received-Bytes: 4172
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344954
Ukryj nagłówki
On 16 Kwi, 16:03, "Stefan" <s...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w
wiadomościnews:50b57e81-825e-4e15-9c4b-6f3336aa500c@
h12g2000yqi.googlegroups.com...
> On 16 Kwi, 14:28, "Stefan" <s...@o...pl> wrote:
>
> >> Tam powyżej któraś Pani pisze o trudnościach dostania dobrego smalcu.
> >> Otóż
> >> proszę sobie zakonotować: na smalec najlepsza jest słonina z grzbietu
> >> zwana
> > >bilem (bil) gruba przynajmniej na dwa palce. Konieczny także gruby,
> > >żeliwny
> > >rondel. I tutaj robimy podział: na czysty i podprawiany - skwarki,
> > >przyprawy
> > >do woli co kto chce.
> >Nauka ta nie dla mnie, bo to wszystko wiem doskonale.
>
> Och, a ja ....
>
> >Wystarczy uważnie przeczytać, co piszę, także linkując.
> >Dobry smalec do chleba potrafię zrobić.Trudności z "dostaniem dobrego
> >smalcu" dotyczą smalcu "sklepowego", w kostkach, z przeznaczeniem do
> >smażenia.
> >Samemu się smalcu do smażenia (hint: ilość!) nie zrobi, z przyczyn
> >zupełnie obiektywnych, też opisanych przeze mnie: nieobecność
> >rzeczonej "najlepszej słoniny" w sklepach.
>
> Hm, źródłem doskonałej słoniny są sklepy?
No sorry, świń nie hoduję.
> nie tylko, nawet w Tesco (to takie
> spore sklepiki) można wypatrzeć bil, tylko trzeba wiedzieć kiedy.
Nie kupuję mięsa ani słoniny w Tesco. Tylko chemię i suche (ryż,
cukier) tam kupuję.
> Poza tym są targi, jarmarki, znajomi, itd.
Nie kupuję na targu i jarmarku, ponieważ nagminnie sprzedawane tam
jest mięso niebadane. I oczywiście możesz mi tu o pieczątkach cuda
opowiadać jakie tylko chcesz, a praktyka swoje.
W hurtowni znajomych (najbardziej znana sieć kielecka) także mają
trudności z dobrą słoniną i to od lat. Ludzie w tej branży siedzą od
PRL-u i rynek znają.
> Strasznie skomplikowana jesteś. Niby rewelacyjna gospodyni
Nie "niby" - rewelacyjna po prostu.
>, przepisy ma w
> małym palcu (no, w dwóch), a tu taki zonk. Wydawało mi się, że taka
> specjalistka smalcu w sklepie nie szuka,
Ano już nie szuka.
> bo sklepowy smalec nadaje się tylko
> do omaszczenia kaszy psom.
Dokładnie do tego się nadaje, ale czasem można spotkać dobry. Biorę na
węch i smak. Jako specjalistka.
Jak już pisałam, świń nie hoduję. Smalcu do smażenia używam dwa razy w
roku i nie będę po targach latała i narażała bliskich na bąblowca i
tasiemca.
Nie poluję na dobrą słoninę, bo czasem na nią trafiam - co potwierdza
regułę, ze jej w sprzedaży nie ma.
|