Data: 2006-10-23 07:43:39
Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:8058791847$20061021145347@ewcia.kloups...
>
> Dzien dobry
>
> Mam problem ze znalezniem listy warzyw, ktore skladaja sie na
> wloszczyzne.
>
> W "Kuchni Polskiej" definicja nie jest podana. W Wikipedii haslo
> zostalo usuniete w 2003. Rozpacz...
>
> Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
> pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
> Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
Do kury czosnek pasuje, a rosół to i tak zupa bez sensu, lepiej na coś
przerobić treściwszego :)
Pasternak kiedyś - w dawnych dobrych czasach, kiedy był dostępny - dawało
się do rosołu, a nawet małą kalarepkę, bulwy i groszek w zielonych
strączkach.
A pojęcie "włoszczyzny" różni się od regionu do regionu i od mieszkania do
mieszkania.
DJD
|