Data: 2006-10-23 08:32:47
Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: Marsjasz <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maggie napisał(a):
> Panslavista napisał(a):
>> "walkie!" <w...@w...pl> wrote in message
>> news:ehdd34$nft$2@wroclaw.net.pl...
>>> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>>>> Dzien dobry
>>>>
>>>> Mam problem ze znalezniem listy warzyw, ktore skladaja sie na
>>>> wloszczyzne.
>>>>
>>>> W "Kuchni Polskiej" definicja nie jest podana. W Wikipedii haslo
>>>> zostalo usuniete w 2003. Rozpacz...
>>>>
>>>> Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
>>>> pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
>>>> Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> Ewcia
>>>>
>>> od pasternaku rosol robi sie metny i nie jest klarowny
>> Wystarczy sklarować białkiem (byle nie dodawać do gorącego rosołu)...
>
> bleeeeeeeee
jakie bleeeeeeeeeeeeeee ???
przecie nie jesz tego bialka...
do zimnego rosolu dodajesz bialko podgrzewasz - bialko sie scina
zabierajac (zwiazujac) wszystkie "mety"...
pozostaje ci go przecedzic i juz...
masz czysty klarowny rosol...
a bialko z "nieczystosciami" pozostaje na sicie...
Mars
ps. a do rosolu obowiazkowo 2-3 listki lubczyku...
|