Data: 2006-10-23 07:50:04
Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:ehhrgt$7kt$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> news:8058791847$20061021145347@ewcia.kloups...
>>
>> Dzien dobry
>>
>> Mam problem ze znalezniem listy warzyw, ktore skladaja sie na
>> wloszczyzne.
>>
>> W "Kuchni Polskiej" definicja nie jest podana. W Wikipedii haslo
>> zostalo usuniete w 2003. Rozpacz...
>>
>> Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
>> pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
>> Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
>
> Do kury czosnek pasuje, a rosół to i tak zupa bez sensu, lepiej na coś
> przerobić treściwszego :)
>
> Pasternak kiedyś - w dawnych dobrych czasach, kiedy był dostępny - dawało
> się do rosołu, a nawet małą kalarepkę, bulwy i groszek w zielonych
> strączkach.
>
> A pojęcie "włoszczyzny" różni się od regionu do regionu i od mieszkania do
> mieszkania.
>
> DJD
Bardzo dobry i treściwy rosół z własnym makaronem (w/g mojego przepisu
10jajek na 1kg mąki, bez wody) oraz z ugotowaną wcześniej fasolą "jasiek".
Podobnie można podać czysty barszcz czerwony z samym jaśkiem.
|