Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Definicja wloszczyzny
Date: Mon, 23 Oct 2006 09:50:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <ehhs6v$jv6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <8058791847$20061021145347@ewcia.kloups> <ehhrgt$7kt$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abct156.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1161589792 20454 83.6.235.156 (23 Oct 2006 07:49:52
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Oct 2006 07:49:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0643-0, 2006-10-22), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:281059
Ukryj nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:ehhrgt$7kt$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> news:8058791847$20061021145347@ewcia.kloups...
>>
>> Dzien dobry
>>
>> Mam problem ze znalezniem listy warzyw, ktore skladaja sie na
>> wloszczyzne.
>>
>> W "Kuchni Polskiej" definicja nie jest podana. W Wikipedii haslo
>> zostalo usuniete w 2003. Rozpacz...
>>
>> Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
>> pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
>> Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
>
> Do kury czosnek pasuje, a rosół to i tak zupa bez sensu, lepiej na coś
> przerobić treściwszego :)
>
> Pasternak kiedyś - w dawnych dobrych czasach, kiedy był dostępny - dawało
> się do rosołu, a nawet małą kalarepkę, bulwy i groszek w zielonych
> strączkach.
>
> A pojęcie "włoszczyzny" różni się od regionu do regionu i od mieszkania do
> mieszkania.
>
> DJD
Bardzo dobry i treściwy rosół z własnym makaronem (w/g mojego przepisu
10jajek na 1kg mąki, bez wody) oraz z ugotowaną wcześniej fasolą "jasiek".
Podobnie można podać czysty barszcz czerwony z samym jaśkiem.
|