Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!takemy.news.telefonica.de!telefonica.de!ecngs!testfeeder.ecngs.de!81.171.
118.62.MISMATCH!peer02.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-e
xc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED
!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Do XL - NTG
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<z9ho4twkyiop.17hhn3x220we3$.dlg@40tude.net> <mv6aq0$kom$1@dont-email.me>
<lw852pv7ytu2$.npl05a9rm01g.dlg@40tude.net> <mv6slc$sgi$1@dont-email.me>
<56176521$0$596$65785112@news.neostrada.pl> <mv8p4k$q1k$1@dont-email.me>
<5617ee37$0$8376$65785112@news.neostrada.pl> <mv967t$gbn$1@dont-email.me>
Date: Fri, 9 Oct 2015 22:17:17 +0200
Message-ID: <c...@4...net>
Lines: 51
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.161.38
X-Trace: 1444421841 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27518 83.31.161.38:10442
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3016
X-Received-Body-CRC: 1284797286
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366452
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 9 Oct 2015 14:59:54 -0500, Pszemol napisał(a):
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:5617ee37$0$8376$65785112@news.neostrada.pl...
>>> A jak długo przeważnie gotujesz taką pręgę wołową z kością w rosole?
>>
>> Mniej więcej 2-3 godziny.
>
> I to wystarczy do żelowania się takiego rosołu w lodówce
> jak gotujesz samą pręgę czy skrzydła kurczęcie muszą być?
Musi być odpowiednio dużo mięsa albo mało wody.
>
>>>> Ale Twojej niechęci do żelatyny zaiste i tak nie rozumiem.
>>>
>>> Wrażenia estetyczne nie są na płaszczyźnie racjonalnej, więc
>>> nie bardzo jest co tu rozumieć :-) Po prostu lata całe dyskusji
>>> z wegetarianami uczuliły mnie na rzeźnię jako coś obrzydliwego,
>>> więc jak słyszę że coś jest robione z ODPADKÓW z rzeźni to
>>> nie mogę pohamować obrzydzenia, niezależnie od tego co mi
>>> racjonalna część mózgu podpowiada :-)
>>
>> Dziwuję się, bo zwykle miałeś racjonalne podejście do takich spraw.
>> A w ogóle do mięsa Cię owi wegetarianie nie zniechęcili?
>
> Trochę też - np. mam uraz do jedzenia wędzonych/smażonych
> ryb które są zaserwowane wraz z głową. Mam też problem
> natury estetycznej gdy np. kupię kawałek słoniny właśnie ze
> skórą na której są resztki szczeciny, czy niedajbosze sutek :-(
> Coś tam jednak zadziałało w podkorowych ośrodkach wege :-))
To nie "wege", tylko fobia.
>
>>> Żelatyna kojarzy mi się
>>> z klejem do drewna jaki się robi z kości - nie z czymś do jedzenia.
>>
>> Ani ładnie to pachnie, ani wygląda, no ale to tylko dodatek do ostatecznej
>> potrawy.
>
> Ja to rozumiem, ale znając pochodzenie tego dodatku
> chciałbym go uniknąc. To tak jak z prażonymi owadami:
> mówią Ci że smaczne są, takie cykady z rożna czy pasikoniki,
> a jednak nie potrafię się zmusić aby to włożyć do pyska.
Kiedyś tak miałam z krewetkami, bo mi przypominają pędraki. Dziś przepadam.
Pokonuj w sobie fobie.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|