Data: 2012-07-28 19:02:26
Temat: Re: Domowy jogurt - jakość mleka
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Stalker wrote:
> Kupiliśmy sobie jogurtownicę :-)
>
> Teraz jogurcik + domowy dżem porzeczkowy, mus jabłkowy, wiśnie, jagody,
> miksowane truskawki...
>
> Żyć, nie umierać. Mleko kupujemy "od gospodarza". No i pytanie. Jak
> domowym sposobem sprawdzić jakość mleka? Zsiadłe wychodzi rewelacyjne na
> te upały teraz. Ale jakby tu sprawdzić jakoś tak lepiej
> "bekteriologicznie"?
Jak zsiadłe wychodzi, to masz już w nim bakterie produkujące kwas mlekowy.
Mogą się trochę gryźć z jogurtowymi, dlatego lepiej mleko spasteryzować,
albo kupić pasteryzowane.
Jedyny domowy sposób na sprawdzenie bakteriologiczne jaki znam, to
konsumpcja i sprawdzenie reakcji organizmu ;-). Chyba, że masz mikroskop i
pożywki. Jogurtownicę może służyć jako inkubator.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|