Data: 2006-10-18 15:44:34
Temat: Re: Dzisiaj 18.10
Od: "darkblue" <n...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A drożdże?
przeciez napisalem ze wlalem drozdze z Biowinu o nazwie Malaga (do wina
czerwonego) - data waznosci dobra - do konca 2007 r. jedyny minu to ot ze w
goracej prawie wodzie rozpuscilem pozywke do drozdzy... ale to chyba nie ma
znaczenia (pozywka to cukier i ... ?)
> Trzeba było zrobić matkę drożdżową i wlać do balonu.
> Nic straconego - pobierz trochę tego białego wina i wlej do tego - posłuży
> za matkę (jeżeli drożdże uniwersalne - jeżeli jakieś "markowe" to wsyp
> prosto do balona - dobra temperatura moszczu to 21°C.
bez "matki" drozdzowej robilem wino biale i wszystko ok. babluje az milo. w
czerwonym powtorzylem proces i nie zaskoczylo. dac winu wiecej czasu na
rozpoczecie fermetacji ?
|