Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: FAQ Szparagi
Date: Sat, 7 May 2005 18:33:04 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: t...@p...onet.pl@pa71.kozieglowy.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <d5iqjv$84e$1@news.onet.pl>
References: <4834979492$20050504232416@ewcia.kloups>
NNTP-Posting-Host: pa71.kozieglowy.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1115483583 8334 217.98.163.71 (7 May 2005 16:33:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 May 2005 16:33:03 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238962
Ukryj nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4834979492$20050504232416@ewcia.kloups...
>
> W zwiazku z zaczynajacym sie sezonem, podaje FAQ szparagowy,
> copyright / copyleft :
>
> 1. Szparagi gotuje sie 10 minut maksimum (biale) i 6 minut maksimum
> (zielone), odrobina soli i, ewentualnie, cukru.
> Szparagi dluzej gotowane TWARDNIEJA
> (na smierc).
>
> 2. je sie szparagi na cieplo (np. z tarta bulka), na letnio (np. z
> sosem holenderskim) lub na zimne (np. z vinaigrette, z majonezem
> prawdziwym czyli BEZ jogurtu).
To ja dopiszę moje 3 grosze:
ad 0)
Aby szparagi były smaczne to trzeba je kupić świeże. Ja sprawdzam czy przy
poruszaniu w pęczku i ocieraniu o siebie miło 'piszczą' i mają białe miejsca po
ścięciu, bez śladów trzymania w wodzie od 'wczoraj'.
ad1)
Po próbach licznych bezkonkurencyjne wydaje się gotowanie na parze. Prawie
niesposób szparagi 'przegotować' a i w całej długości gotują się poprawnie.
ad2)
Zawsze podawałem tylko z masłem, ale w tym roku spróbowałem z sosem
holenderskim - i już chyba tak zostanie. To połączenie jest naprawdę bajeczne !
TomekD
(z Pyralandi, szczęśliwego regionu licznych upraw szparagów :-)
|