Data: 2005-05-07 16:28:28
Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4834979492$20050504232416@ewcia.kloups...
>
> W zwiazku z zaczynajacym sie sezonem, podaje FAQ szparagowy,
> copyright / copyleft :
>
> 1. Szparagi gotuje sie 10 minut maksimum (biale) i 6 minut maksimum
> (zielone), odrobina soli i, ewentualnie, cukru.
> Szparagi dluzej gotowane TWARDNIEJA
> (na smierc).
>
> 2. je sie szparagi na cieplo (np. z tarta bulka), na letnio (np. z
> sosem holenderskim) lub na zimne (np. z vinaigrette, z majonezem
> prawdziwym czyli BEZ jogurtu).
To ja dopisze moje 3 grosze:
ad 0)
Aby szparagi byly smaczne trzeba je kupic swieze.
Ja sprawdzam czy przy poruszaniu w peczku i ocieraniu o siebie milo 'piszcza' i
maja biale miejsca po scieciu, bez sladów trzymania w wodzie od 'wczoraj'.
ad1)
Po próbach licznych bezkonkurencyjne wydaje sie gotowanie na parze. Prawie
niesposób szparagi 'przegotowac' a i w calej dlugosci gotuja sie poprawnie
zachowujac swój wlasny, jakze ulotny smak.
ad2)
Zawsze podawalem tylko z maslem, w tym roku spróbowalem po raz pierwszy z sosem
holenderskim - i juz chyba tak zostanie.
To polaczenie jest naprawde bajeczne!
TomekD
(z Pyralandi, szczesliwego regionu licznych upraw szparagów :-)
|