Data: 2005-05-07 16:33:04
Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4834979492$20050504232416@ewcia.kloups...
>
> W zwiazku z zaczynajacym sie sezonem, podaje FAQ szparagowy,
> copyright / copyleft :
>
> 1. Szparagi gotuje sie 10 minut maksimum (biale) i 6 minut maksimum
> (zielone), odrobina soli i, ewentualnie, cukru.
> Szparagi dluzej gotowane TWARDNIEJA
> (na smierc).
>
> 2. je sie szparagi na cieplo (np. z tarta bulka), na letnio (np. z
> sosem holenderskim) lub na zimne (np. z vinaigrette, z majonezem
> prawdziwym czyli BEZ jogurtu).
To ja dopiszę moje 3 grosze:
ad 0)
Aby szparagi były smaczne to trzeba je kupić świeże. Ja sprawdzam czy przy
poruszaniu w pęczku i ocieraniu o siebie miło 'piszczą' i mają białe miejsca po
ścięciu, bez śladów trzymania w wodzie od 'wczoraj'.
ad1)
Po próbach licznych bezkonkurencyjne wydaje się gotowanie na parze. Prawie
niesposób szparagi 'przegotować' a i w całej długości gotują się poprawnie.
ad2)
Zawsze podawałem tylko z masłem, ale w tym roku spróbowałem z sosem
holenderskim - i już chyba tak zostanie. To połączenie jest naprawdę bajeczne !
TomekD
(z Pyralandi, szczęśliwego regionu licznych upraw szparagów :-)
|