Data: 2012-02-16 16:44:08
Temat: Re: Faworki
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 16 Feb 2012 16:56:22 +0100, medea napisał(a):
> W dniu 2012-02-16 15:23, Bbjk pisze:
>> I jak efekt?
>
> Jestem zadowolona. Oto i one:
>
> http://imageshack.us/f/809/dsc02767b.jpg/
>
>
>> --
>> B. bez faworków
>
> Moje pierwsze (samodzielne) w życiu.
>
Ciasto zrobiłaś za twarde - widac, że brzegi są tak samo grube jak wnętrze,
co znaczy, ze ciasto było za twarde i nie urosło. Takze zbyt grubo
rozwałkowałaś - kiedy cieniutko rozwałkujesz (góra 3mm), nawet twardsze
ciasto będzie "powietrzne" po usmażeniu.
Ma być dużo żółtek, 8 szt na 1/2 kg mąki (tylko żółtka! - moze dałaś całe
jajka?), gęsta kwaśna śmietana (regulujemy nią miękkość ciasta, ciasto ma
być luźne jak na makaron), szczypta soli i cukru, no i łyżeczka octu
spirytusowego lub spirytusu na 1/4kg mąki, żeby nie nasiąkały tłuszczem.
Powinny wyglądać mw. tak: http://tiny.pl/hjbn8
Zwróć uwagę na bąble i stosunek grubości ciasta do samej linii cięcia.
--
XL radząc, wbrew niczego nie wnoszącym pustym zachwytom
|