Data: 2015-06-20 16:57:10
Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>>> Gotowanie odbywa się w dużej ilości wody (np. gotowanie ziemniaków
>>> lub jajek), duszenie zazwyczaj w naturalnych sokach pod przykryciem,
>>> ewentualnie z niewielkim dodatkiem wody.
>> Ja ziemniaki gotuję *tak samo* jak opisaną kapustę. Osobliwie te młode.
>> Na dnie tylko minimalna ilość wody, najlepiej gdyby cała wyparowała
>> wraz z końcem obróbki termicznej.
>
> Ja gotuję zazwyczaj na parze, ale odniosłam się do najczęściej spotykanej
> formy traktowania ziemniaków.
No więc własnie -- nie mamy odrębnego określenia dla traktowania warzyw
gorącą parą. To też jest gotowanie. Czym zatem jest duszenie? Jako jedno
z kryteriów można przyjąć, że musi nastąpic zmiana konsystencji, daleko
idące zmiękczenie. W gotowaniu ziemniaków chodzi o to, by nie rozgotować
ich. W kapuście czy innych ratatujach następuje przemiana fazowa. Tak też
jest w mięsach duszonych, które w tym procesie zaczynają się rozpadać.
https://youtu.be/hN9m5-5VLs0?t=7m10s
A tak wyglądają metody alternatywne.
Jarek
--
Czasami człowiek musi, inaczej się udusi.
|