Data: 2015-06-20 17:19:59
Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-06-20 o 16:57, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>> Gotowanie odbywa się w dużej ilości wody (np. gotowanie ziemniaków
>>>> lub jajek), duszenie zazwyczaj w naturalnych sokach pod przykryciem,
>>>> ewentualnie z niewielkim dodatkiem wody.
>>> Ja ziemniaki gotuję *tak samo* jak opisaną kapustę. Osobliwie te młode.
>>> Na dnie tylko minimalna ilość wody, najlepiej gdyby cała wyparowała
>>> wraz z końcem obróbki termicznej.
>> Ja gotuję zazwyczaj na parze, ale odniosłam się do najczęściej spotykanej
>> formy traktowania ziemniaków.
> No więc własnie -- nie mamy odrębnego określenia dla traktowania warzyw
> gorącą parą. To też jest gotowanie.
Dla rozróżnienia mówi się "gotowanie na parze", ewentualnie "parowanie",
ale to drugie jest dwuznaczne. A tak na marginesie - czy czasem
ziemniaków dla świń nie przygotowuje się w parownikach? Czy wtedy też
się gotuje, czy paruje?
Ewa
|