Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gotowanie - wiedza czy sztuka ? Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
From: krys <k...@p...priv.pl>
Date: Tue, 12 Sep 2017 15:00:28 +0200
User-Agent: KNode/4.4.11
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
Subject: Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <op8485$999$1@sunflower.man.poznan.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Followup-To: pl.rec.kuchnia
MIME-Version: 1.0
Lines: 35
Message-ID: <59b7da6c$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 157.25.137.138
X-Trace: 1505221228 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 661 157.25.137.138:57516
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 1375755430
X-Received-Bytes: 2415
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377967
Ukryj nagłówki

Jarosław Sokołowski wrote:

> tandoori.curry pisze:
>
>> Zacząłem o tym myśleć po wpisie Animki która dodała kminku do kiszenia
>> kapusty (przed / zamiast po) chcąc zmienić jej smak.
>>
>> Oczywiście dla jednych jest to błąd gruby, a dla innych nic nie znacząca
>> twórcza i spontaniczna modyfikacja. Smakuje inaczej ale również dobrze.
>
> Odkąd pamiętam, kiszenie kapusty zawsze dokonuje się z kminkiem.

Dla mnie kminek dyskwalifikuje potrawę.
A kapustę kisi się z czosnkiem.

Ale w przeciwieństwie do niektórych, nie będę się upierać, że to jedyny
słuszny sposób na kapustę kiszoną.

Mam takie szczęście, że rodzinę mam powżenianą od Lublina po Wrocław. I
wpływy kulinarne regionów też daje się odnaleźć. Na przykład bigos jeszcze
ćwierć wieku temu nie do pomyślenia był z pomidorami. Potem gotowałam w
dwóch wersjach. Dziś u mnie się jada bigos z pomidorami, dla mojej cześci
rodziny taka trochę egzotyka, dla rodziny mojego męża bigos bez pomidorów to
kapusta;-). Dla mnie właściwie bez różnicy, zadnym sie nie otruję;-). To
samo z surówkami- ogórki i zieloną sałatę u babci na Mazowszu jadło się na
słodko, ale babcia spod Lublina przyprawiała na kwaśno, efekt jest taki że
moja siostra przychodzi do mnie na surówki, bo w domu musi robić "po
warszawsku", nie chce jej się specjalnie dla siebie robić osobno, a lubi
czasem odmianę.
A ja lubię jeść od wschodu po zachód, bo wszędzie znajdę coś specjalnego.
--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.09 Stokrotka
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 krys
12.09 tandoori.curry
12.09 Animka
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 stefan
12.09 tandoori.curry
12.09 Trefniś
12.09 Animka
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 FEniks
12.09 tandoori.curry
Pizza wegetariańska.
Oszustwa hipermarketów.
Młody piernik
Masło - ile cię cenić trzeba?
Mięso puchnie
sliwki - biały osad
Przepraszam Ewę FEniks!
Gotowanie - wiedza czy sztuka ?
Olej palmowy zabija... także głodem!
Krążki kalmarów w cieście - jak?
Monsieur Cuisine - opinie
Dobija mnie reklama
Świnka Grażynka
nie jedzcie mięsa
żywność a charakter
Wreszcie przestanie padać
Pizza wegetariańska.
Trawnik - czarne plamy
piec gazowy wolf sie nie wlacza
Oszustwa hipermarketów.
Takie będą Rzeczypospolite...
Koniec klakierstwa w PE.
Młody piernik
Wiatr nie (p)odpowie.
Rokitnik, kopany. sadzic czy zimowac?
Korzystając z dyskusji o faszyzmie...
dentysta
Masło - ile cię cenić trzeba?
Młodzież olewa!
Mięso puchnie


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X