Data: 2015-10-19 14:18:52
Temat: Re: Grzybobranie
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"bbjk" <b...@p...pl> wrote in message
news:n01p8u$9fd$1@node1.news.atman.pl...
> W dniu 15-10-19 o 02:14, Pszemol pisze:
>
>> Nadbużańska? :-) Czyli z Kresów?
>
> Nie wiem, prawdę pisząc, to spotkałam się dopiero teraz z tym, że można
> taką pić poza czasami kryzysu, z ciekawości wypróbuję i będąc na grzybach
> zbiorę trochę żołędzi.
O żołędzie łatwo, pytanie czy udałoby się gotowca gdzieś najpierw
kupić, aby wiedzieć jakiego smaku oczekiwać od domowej roboty...
> A i orzeszki buczyny zwane bukwią ponoć się jada i nie mam tu na myśli
> tylko wiewiórek i innych ptaszków, czy myszek leśnych. Czytałam gdzieś, że
> w Stanach używane są jako bakalie, zetknąłeś się z tym?
Szczerze powiedziawszy nie zetknąłem się tu nawet z bukiem.
Siedzę w środkowej części USA, a w Wiki piszą że popularny
raczej na wschodzie tego kraju: https://en.wikipedia.org/wiki/Beech
Mam tu dosyć duże arboretum niedaleko, z drzewami z różnych
krajów, zerknę czy mają jakieś buki w ogóle :-) Ale herbatek takich niet.
|