Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: Grzegorz GRYC <g...@v...filg.uj.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Hummus
Date: Thu, 07 Sep 2000 12:59:07 +0200
Organization: Koty Puszyste
Lines: 27
Message-ID: <3...@v...filg.uj.edu.pl>
References: <8p7lma$7hn$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.223.42
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 968324463 21213 195.116.223.42 (7 Sep 2000 11:01:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Sep 2000 11:01:03 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33510
Ukryj nagłówki
Hej
Dorota wrote:
>
> Witam wszystkich,
> Rok temu po raz pierwszy skosztowalam tej pasty i od tej pory stalam sie jej
> wielbicielka. Przepyszna zwlaszcza z pita lub oliwkowym chlebkiem. Niestety
> w tej chwili nie mam dostepu do tego smakolyku wiec chcialabym zrobic go
> domowym sposobem - problem nie znam przepisu. Czy ktos moze mi pomoc?
Proste jak drut :)
Najpierw moczysz przez noc, a potem gotujesz ciecierzycę (do zdobycia
głownie w sklepach z tzw. zdrową żywnością).
Ciecierzyca w odbierze społecznym funkcjonuje też jako cieciorka lub
groch włoski.
Powiedzmy 1/4 kilo.
Potem miksujesz lub zatrudniasz kogoś mało inteligentnego lub
cierpliwego do roztarcia.
W tzw. międzyczasie robisz sos z soku z cytryny (jedna), czosnku
(powiedzmy, na początek 2 ząbki... na początek powiedziałem...), oleju
sezamowego (2 łyżki) i soli.
Mieszasz wsio razem dokładnie.
Podane dla zmyłki proporcje udoskonalasz organoleptycznie :)
Zdrówkot
GG
Zdrówkot
GG
|