Data: 2000-09-07 10:59:07
Temat: Re: Hummus
Od: Grzegorz GRYC <g...@v...filg.uj.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hej
Dorota wrote:
>
> Witam wszystkich,
> Rok temu po raz pierwszy skosztowalam tej pasty i od tej pory stalam sie jej
> wielbicielka. Przepyszna zwlaszcza z pita lub oliwkowym chlebkiem. Niestety
> w tej chwili nie mam dostepu do tego smakolyku wiec chcialabym zrobic go
> domowym sposobem - problem nie znam przepisu. Czy ktos moze mi pomoc?
Proste jak drut :)
Najpierw moczysz przez noc, a potem gotujesz ciecierzycę (do zdobycia
głownie w sklepach z tzw. zdrową żywnością).
Ciecierzyca w odbierze społecznym funkcjonuje też jako cieciorka lub
groch włoski.
Powiedzmy 1/4 kilo.
Potem miksujesz lub zatrudniasz kogoś mało inteligentnego lub
cierpliwego do roztarcia.
W tzw. międzyczasie robisz sos z soku z cytryny (jedna), czosnku
(powiedzmy, na początek 2 ząbki... na początek powiedziałem...), oleju
sezamowego (2 łyżki) i soli.
Mieszasz wsio razem dokładnie.
Podane dla zmyłki proporcje udoskonalasz organoleptycznie :)
Zdrówkot
GG
Zdrówkot
GG
|