Data: 2011-08-12 19:05:24
Temat: Re: I jeszcze - kapusta - jak zrobić na zimę? (słoiki)
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik krys napisał:
> Yarael Poof wrote:
>
>> Podzieli się ktoś jakimś sprawdzonym przepisem "małoskalowym"?
>
> Bierzesz 10 kg kapusty, 20 dkg soli niejodowanej, przesypujesz poszatkowaną
> kapustę solą i czekasz, aż puści sok i zwiotczeje. Ubijasz w słoikach wecka
> tak,żeby sok przykrył kapustę i żeby nie było powietrza, czyli na maksa. Ja
> dokładam czosnek, ale przeważnie "na oko" i w beczce, do słoików wystarczy
> średni ząbek. Słoiki zamykasz i zostawiasz na dzień, dwa, w kuchni ( troche
> soku na pewno wykipi), potem wynosisz do piwnicy.
Uwaga z tym czosnkiem. Czosnek jest silnym bakteriostatykiem - jego
dodatek zabezpiecza przed rozwojem co delikatniejszych bakterii i daje
(podobnie jak sól) fory bakteriom kwasu mlekowego - ale jak przesadzić
to i fermentacja mlekowa nie ruszy.
--
Darek
|