Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-x
xxfer.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrad
a.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada
.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: tomjas <t...@W...onet.pl>
Subject: Re: I na moje wyszło!
References: <1tgn59ttrd40q$.1jpi4yayt46pa.dlg@40tude.net>
<53bdadfe$0$2243$65785112@news.neostrada.pl>
<53bef2ae$0$2232$65785112@news.neostrada.pl>
<53bef3ae$0$2356$65785112@news.neostrada.pl>
<19ntt5cmvhbhq.tirddvko7dg2$.dlg@40tude.net>
<s...@d...example.net>
<12zf9cix60hd4$.uwg79zxf2z88.dlg@40tude.net>
Reply-To: tomjas
User-Agent: slrn/1.0.1 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@d...example.net>
Date: 11 Jul 2014 19:23:25 GMT
Lines: 39
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: ip-37-209-143-53.free.aero2.net.pl
X-Trace: 1405106605 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2359 37.209.143.53:46532
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356508
Ukryj nagłówki
On Fri, 11 Jul 2014 18:21:48 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia 11 Jul 2014 15:40:53 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> On Thu, 10 Jul 2014 22:30:22 +0200, Ikselka wrote:
>>> Dnia Thu, 10 Jul 2014 22:12:33 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>
>>>> Dnia 2014-07-10 22:08, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>> W dniu 2014-07-09 23:02, Trybun pisze:
>>>>>>
>>>>>> I nie bez przyczyny, po chwilowym zachłyśnięciu się nową modą, na
>>>>>> niedogotowany makaron każdy smakosz z Polski musi uznać że jest to coś
>>>>>> (mówiąc delikatnie) - niejadalnego.
>>>>>
>>>>> Chyba nieuświadomiony smakosz. W makaronie zostawia się niedogotowaną
>>>>> "żyłkę", ponieważ ma on "dojść" po połączeniu z gorącym sosem. Jeśli
>>>>> wcześniej go ugotujesz do końca, to w sosie zrobi się breja.
>>>>
>>>> Smakosz rosołu widać zęby oszczędza.
>>>>
>>>
>>>
>>> Rosół nie jest do gryzienia - dlatego najbardziej go lubię z lanym ciastem.
>>> Moje lane kluseczki wyglądają jak równiutkie długie wstążeczki - leję
>>> ciasto równomierną cieniutką strużką na wirujący rosół. Takie kluseczki
>>> przypominają krojony ręcznie makaron, ale są długie i mięciutkie,
>>> rozpływają się w ustach bez gryzienia. I to jest to!
>>
>> Robiłem podobnie, ale to zawsze mimo wszystko zmętnia odrobinę rosół
>> (czego nie cierpię). Teraz, tak jak Ty, wlewam ciasto strumieniem, ale
>> na gotującą się wodę, a potem odcedzam na gęstym sicie i na talerz,
>> a do tego rosół.
>
> Takie kluseczki gotuję także w zupach innych niż rosół - lejąc ciasto
> wprost na zupę pomidorową, grzybową, pieczarkową itp, co jest bardzo
> wygodne, bo kluseczki są od razu w zupie, ekspresowo :-)
No to jest zaleta jak się gotuje dla całej rodziny na jednorazowy obiad.
Ja z reguły zupy gotuję na 2-3 dni i wtedy te kluchy w zupie na drugi
dzień są rozciapane na maksa. Więc wolę mój sposób:)
|