Data: 2012-02-23 07:43:02
Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea wrote:
> W dniu 2012-02-22 09:26, krys pisze:
>> A jesteś pewna, że był posolony?
>
> A sądzisz, że to może mieć wpływ? Posoliłam na pewno, ale chyba trochę
> mało, bo spróbowałam kawałek z brzegu i był mało słony.
Biorąc pod uwagę, że pierwszy chleb, który mi się kleił, okazał się nie
posolony, to tak. Początkowo myślałam, że to wina mąki, ale na tej samej
mące następny wyszedł ok.
>
>> BTW, ja swój piekę najpierw w temperaturze 250 przez 15 minut, potem
>> przez 75 minut w 160 stopniach - może tu jest pies pogrzebany?
>
> Czyli łącznie 1,5 godziny. To ja mniej więcej tyle samo, ale na stałej
> temperaturze, 200st.
IMO ta wysoka temperatura na początku ma znaczenie. W końcu kiedyś, jak
wypiekano chleb bez regulacji temperatury, to piec był nagrzany, a potem
stygł.
>
>>>
>>> Ja mam ten "problem", że w naszej piekarni pieką naprawdę dobry chleb,
>>> więc muszę się postarać. ;)
>> To masz fajnie.
>
> No mam, ale zaglądanie do tej piekarni jest niebezpieczne, bo mają też
> dobre ciasta. ;-P
To dobrze, że ja takiej nie mam ;-)
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|