Data: 2012-02-27 08:51:02
Temat: Re: następna próba...
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-02-27 09:46, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-02-27 09:17, medea pisze:
>
>> Nie mam niestety takiego garnka.
>
> Rzadko zachwalam kuchenne gadżety, które mam, ale zrobię wyjątek. Taki
> garnek należy do najczęściej używanych i wszechstronnych sprzętów, a
> do pieczenia chleba jest idealny.
> Tu trochę na temat:
> http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/09/garnek
-rzymski-czyli-romertopf.html
>
Dzięki, jak gdzieś namierzę, to sobie kupię. Mam nadzieję, że można w
nim piec nie tylko chleb, ale też zapiekanki itp.?
Poza tym sprawię sobie chyba taki spryskiwacz do oliwy, bo to o wiele
wygodniejsze, niż smarowanie pędzelkiem. Trudno dostać dobry pędzel,
który nie topiłby się pod wpływem temperatury. Mam silikonowy z Ikei,
ale ten z kolei jest dość toporny.
>
> Z mojego doświadczenia, o czym tu nie piszą: trzeba bardzo solidnie
> wysypać garnek otrębami, po wyjęciu chleba ich nadmiar się omiata.
> Jestem przekonana, ze uda Cię ten chleb na zakwasie, ale pierwsze koty
> za ploty.
Podejdę do niego, kiedy będzie cieplej. Wtedy zakwas będzie miał lepsze
warunki.
Ewa
|