Data: 2012-02-27 16:48:01
Temat: Re: następna próba...
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-02-27 17:19, Qrczak pisze:
>
> I teraz kwestie tego rodzaju:
> - jaką miałaś proporcję zaczynu do mąki i wody dodawanej później?
Zaczynu miałam niewiele, ok. pół litra. Do tego dodałam najpierw po pół
szklanki mąki i ciepłej wody. Jak trochę sobie postało, to dodałam 400g
mąki i mniej więcej tyle samo objętościowo wody i wymieszałam. I sól.
> - ile czasu i w jakiej temperaturze chleb wyrastał przed pieczeniem?
U mnie w kuchni jest teraz około 21 st. Wyrastał około godziny, może
troszkę dłużej, aż doszedł do górnej krawędzi foremki.
Foremki wysmarowałam oliwą.
Chleb odszedł od skórki - jak już pisałam - bo był niedopieczony, a ja
go obracałam na wszystkie strony, żeby go wyciągnąć.
Ewa
|