Data: 2010-03-23 13:23:06
Temat: Re: Jak długo peklować przed wędzeniem
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 23 Mar 2010 14:02:12 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
> news:56c7rb09pwc0.1m456bhy9982z$.dlg@40tude.net...
>> Coś mi się popitoliło z terminem świąt i za wcześnie zapeklowałem na sucho
>> mięso do wędzenia. Martwi mnie czy wytrzyma 2 tygodnie w lodówce, czy może
>> coś z nim zrobić wcześniej. Wcześniej uwędzić się nie da - dopiero przed
>> świętami.
> Masz chłodnię to możesz zostawić w tym soku, który jest. Byle stało w
> zimnie - peklowane "na sucho" to najtrwalsza obróbka i więcej soli mięso nie
> naciągnie... Ale możesz też osuszyć i wędzić w zimnym dymie dwie godziny
> dziennie przez dwa tygodnie - będziesz miał super wędlinę, byle nie
> zapiekać.
Mój sposób jest lepszy - jeśli chodzi o przechowanie mięsa. Codzienne
wędzenie to raczej mało realne, jesli ktos mieszka w bloku np.
--
Ikselka.
|