Data: 2010-03-23 13:02:12
Temat: Re: Jak długo peklować przed wędzeniem
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
news:56c7rb09pwc0.1m456bhy9982z$.dlg@40tude.net...
> Coś mi się popitoliło z terminem świąt i za wcześnie zapeklowałem na sucho
> mięso do wędzenia. Martwi mnie czy wytrzyma 2 tygodnie w lodówce, czy może
> coś z nim zrobić wcześniej. Wcześniej uwędzić się nie da - dopiero przed
> świętami.
Masz chłodnię to możesz zostawić w tym soku, który jest. Byle stało w
zimnie - peklowane "na sucho" to najtrwalsza obróbka i więcej soli mięso nie
naciągnie... Ale możesz też osuszyć i wędzić w zimnym dymie dwie godziny
dziennie przez dwa tygodnie - będziesz miał super wędlinę, byle nie
zapiekać.
|