Data: 2010-03-23 13:56:31
Temat: Re: Jak długo peklować przed wędzeniem
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:4spqoxcjl4pp.18weghxb78co6$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 23 Mar 2010 14:02:12 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
>> news:56c7rb09pwc0.1m456bhy9982z$.dlg@40tude.net...
>>> Coś mi się popitoliło z terminem świąt i za wcześnie zapeklowałem na
>>> sucho
>>> mięso do wędzenia. Martwi mnie czy wytrzyma 2 tygodnie w lodówce, czy
>>> może
>>> coś z nim zrobić wcześniej. Wcześniej uwędzić się nie da - dopiero przed
>>> świętami.
>> Masz chłodnię to możesz zostawić w tym soku, który jest. Byle stało w
>> zimnie - peklowane "na sucho" to najtrwalsza obróbka i więcej soli mięso
>> nie
>> naciągnie... Ale możesz też osuszyć i wędzić w zimnym dymie dwie godziny
>> dziennie przez dwa tygodnie - będziesz miał super wędlinę, byle nie
>> zapiekać.
>
> Mój sposób jest lepszy - jeśli chodzi o przechowanie mięsa. Codzienne
> wędzenie to raczej mało realne, jesli ktos mieszka w bloku np.
> --
>
> Ikselka.
Jego wina...
|