Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak się nazywa...
Date: Fri, 15 Jun 2012 15:55:33 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 43
Message-ID: <1ulkepg8g1j69$.11c0bap6uy3vc.dlg@40tude.net>
References: <11fyt3zzw9pdb.l0coaqmuecqe$.dlg@40tude.net>
<jrdggs$jjt$1@inews.gazeta.pl> <jrdifm$bpb$1@news.icm.edu.pl>
<k12usyjzpqcl$.lypon8yuxg4l$.dlg@40tude.net>
<1x6crhc8g0pj.m5ziw9rl3n2k$.dlg@40tude.net>
<179d59772zgdm.9g8kz9i4xf3v$.dlg@40tude.net>
<jrf4r9$hhd$2@news.icm.edu.pl> <p...@4...net>
<jrf5ik$hhd$4@news.icm.edu.pl>
<4fdb1e12$0$26693$65785112@news.neostrada.pl>
<jrf7mt$nuv$1@news.icm.edu.pl>
<3a6xfzxm32v3$.1qaaqykfzjvym.dlg@40tude.net>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: cjs210.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339768535 20310 83.31.68.210 (15 Jun 2012 13:55:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 15 Jun 2012 13:55:35 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346737
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 15 Jun 2012 15:48:38 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Fri, 15 Jun 2012 13:53:03 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-06-15 13:35, krys pisze:
>>> medea wrote:
>>>
>>>> W dniu 2012-06-15 13:12, Ikselka pisze:
>>>>> Głównie pektyny. I kwas cytrynowy. Używam żelfiksu Oetkera (nie innych
>>>>> tego typu produktów innych firm, bo są strasznie kwaśne, a żelfix nie) od
>>>>> lat. Do niskosłodzonych dżemów. No i teraz właśnie zrobię tę frużelinę.
>>>>>
>>>>>
>>>> Może i ja sobie zrobię. Z truskawek. Są takie piękne teraz, że mam je
>>>> ochotę zatrzymać jak najdłużej.
>>> Dżem na żelfixie też warto. I nie ma co szukać porównania do sklepowego.
>>
>> Spróbuję. U nas akurat truskawkowy jest w największym poważaniu, musi
>> być w domu zawsze. Może przekonam córkę do dżemu własnej roboty.
>>
>
> Na żelfiksie dżemy są śliczne, kolor piękny, córka na pewno się skusi.
>
> Rada praktyczna - ze względu na nietrwałość owoców i konieczność ich
> szybkiego zabezpieczenia oraz aby było łatwiej (ewentualnie) podzielić
> robotę na dwa dni lub na dwa dowolnie (ale rozsądnie) odległe w czasie
> etapy: owoce zagotowuję (z małym dodatkiem wody na dnie) i tak zostawiam
(oczywiście już bez gotowania)
> do
> czasu, kiedy... mam znowu czas. Wtedy do
ostygłej
> pulpy wsypuję żelfiks, mieszam,
> szybko zagotowuję często mieszając, wsypuję cukier i doprowadzam do wrzenia
> - czyli ta część pracy już jak w przepisie.
j.p.
--
XL
|