Data: 2009-10-06 08:14:51
Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Artur Fortuna" <f...@p...pole.Reply-To.pl> napisał w
wiadomości news:hadkst$f8l$2@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Użytkownik GABi miał niepewny dość wzrok. Prosił o żar, wpatrzony
gdzieś
> w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział:
>
> > z czego i jak się robi frytki ?
>
> W kuchni.tv widziałem taki program, w którym autor zalecał przed
> smażeniem namoczyć frytki w wodzie, a potem starannie osuszyć.
> Tak być powinno?
Tak, z tym, że nie namoczyć a opłukać, żeby wypłukać skrobię z
uszkodzonych komórek, potocznie mówiąc - usunąć biały nalot z
pokrojonego ziemniaka, żeby nie opadał na dno garnka i nie przypalał
się niepotrzebnie. Jeszcze lepiej jest zblanszować (rzucić na wrzącą
wodę na kilkadziesiąt sekund) - wtedy tworzy się chrupiąca skoruka
podczas smażenia.
Osuszyć, żeby nie pryskało i żeby się szybciej smażyło.
|