Data: 2009-10-06 08:47:44
Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <l...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Stokrotka napisał:
> 4 ziemniaki , obierasz, kroisz na frytki.
> 1-2 kostek smalcu rozpuszczasz w garnku i doprowadzasz do wysokiej
> temperatury
> (jak wpadnieta frytka b?belkuje, to jest ok).
> Sma?ysz 5-12 minut na z?oty kolor , partiami (zwykle pierwsz? partie
> d?u?ej).
> ?owisz tym czym ?owi sie np. makaron (taka dziurawa, p?aska hohla).
> Solisz na tale?u. Jesz.
I zżerasz kupę smalcu... Nic że stabilnego chemicznie (olej przy
smażeniu, ten to dopiero zajzajery z mostkami tlenowymi tworzy...) ale
jednak to potężna dawka tłuszczu.
Prawidłowo frytki powinno się smażyć na fryturze - czyli wytopionym w
niezbyt wysokiej temperaturze i kilkakrotnie oczyszczonym przez
przegotowanie z wodą i dekantację (odstanie tłuszczu na powierzchni
wody) dobrej jakości, jasnym łojem wołowym. Ten tłuszcz dużo mniej
nasącza frytki - w efekcie mniej się go z ziemniakami zjada. Ale kto
jeszcze pamięta co to jest frytura większość popełnia samobójstwo na
raty smażąc frytki na oleju...
--
Darek
|