Data: 2005-03-06 20:13:33
Temat: Re: Jak się robi "frytki talarki" - takie które podają w restauracji ?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <d0fji6$8m3$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"batory" <b...@p...onet.pl> wrote:
> >
> > Z opisu wydaje się, że są to "pommes soufflees". Jeżeli w jakiejś
> > restauracji u nas potrafią to zrobić, to zasługuje ona na wymienienie z
> > nazwy. ;-)
> >
> Władysławie, skoro znasz tę wspaniałą nazwę tego czegos to pewnie wiesz jak
> zrobić.
Przecież podałem link do wątku, w którym to kiedyś opisałem.
> Mi się coś pałęta pod czaszką, że to się smaży jak frytki, ale
> niedosmaża (tzn na blado sie smaży), wyciąga z tłuszczu (nie będę się
> upierać na fryturę, ostatecznie może być i olej), odsącza, troszkę
> przestudza i znowu smaży. Szukam i szukam książeczki Pomiana Pożerskiego, bo
> tam to było opisane, ale wcięło.
Mnie też to wcięło. ;-) Ale , o ile pamiętam, Pożerski dość skrótowo to
opisał.
Władysław
|